Leer met stress om te gaan!

Dat hoef je niet alleen te doen.

Leer met stress om te gaan!

Dat hoef je niet alleen te doen.

Stress

Je ontkomt in deze tijd niet meer aan stress, het is iets wat in ons leven thuis hoort. Je hebt positieve stress, die zorgt ervoor dat je op dat moment sterk bent maar je hebt ook negatieve stress. De negatieve stress kan er voor zorgen dat je in een depressie raakt, angst aanvallen kan krijgen of een burn-out.

Ons lichaam is gemaakt om stress voor een korte tijd in ons lichaam te hebben, om op dat moment letterlijk en figuurlijk te overleven. Zodra deze situatie over is, ebt de stress weer weg en krijgt je lichaam weer rust. In deze tijd wordt ons lichaam en geest zo geprikkeld dat de stress aangewakkerd blijft worden en daardoor soms niet meer weggaat. Als de stress niet meer weggaat praat je over chronische stress of wel de negatieve stress.

Kim Emmerik coach stress en burnout

Wat is stress

Vaak als wij aan stress denken krijgt stress een negatieve lading, wat logisch is, maar stress kan zeker positief zijn. Stress zorgt ervoor dat je net even dat stapje meer kan, dat je beter presteert, het helpt je verder te ontwikkelen en je te laten overleven.

Je hebt stress dus ook nodig in je leven. Het is van belang dat je lichaam ook de rust krijgt na het stress moment. Echter staan wij continu aan en blijft de stress aanwezig. Doordat je chronische stress ervaart krijg je lichamelijke maar ook geestelijke klachten.

Wat zijn de symptomen van stress

Hier zijn wat voorbeelden, zowel geestelijk als lichamelijk;

 • Slecht slapen, je slaapt licht en zelfs onrustig maar hierdoor kom je wel in een cyclus terecht en het gevoel daarvan is dat je doodmoe aan je dag begint.
 • Opzien tegen de dag, is het gevolg hiervan als je al moe wakker wordt kan de dag een hele opgave voor je zijn. Maar ook omdat je brein negatief is ingesteld zie je op tegen de dag.
 • Opgejaagd gevoel, dit vreet energie want je lichaam staat in de overlevingsstand. Deze stand is puur omdat je op dat moment moet overleven, je hoort weg te rennen van die beer die eraan komt. Maar dat is totaal niet aan de orde maar jouw lichaam staat wel in deze stand.
 • Vaak ziek zijn (hoofdpijn, misselijk, buikpijn of spierkrampen), dit is het gevoel als je een tijd je lichaam aan het negeren bent. De stress eist zijn tol en je gaat last krijgen van lichamelijke klachten.
 • Kort lontje/prikkelbaar, doordat je erg vermoeid bent en opgejaagd kan je nu eenmaal minder hebben. Je reageert je af vaak uit onmacht en het gebeurd onbewust.
 • Geheugenproblemen, je brein kan niet alles aan en sluit een gedeelte af puur uit zelf bescherming. Dit probleem is er 1 van wat daardoor optreed.
 • Piekeren, een grote boosdoener! Je kan je helemaal suf piekeren, dit vreet energie en piekeren is negatief denken.
 • In problemen denken, het gevolg van piekeren en een negatief brein. Je denkt niet meer in oplossingen maar je denkt en ziet problemen. Je brein denkt ook met stress 20x negatiever, zonder stress is dit 3x dus het is niet vreemd.
 • Darmklachten, de darmen zijn ons 2e brein, ook die gaan aangeven dat het niet goed gaat met je.
 • Hoge bloeddruk, dit hangt allemaal samen ook met een versnelde ademhaling, hyperventileren.
 • Zwak immuunsysteem, je lichaam kan veel hebben maar op een gegeven moment is je lichaam op aan het raken hierdoor gaat je immuunsysteem achteruit.
 • Bijnier uitputting, een gevolg van langdurige stress.

Herken de symptomen!

Je lichaam geeft namelijk aan wanneer het chronische stress ervaart. De eerste stap is het herkennen van deze symptomen, gevolgd door actie te ondernemen. Zou je dat niet doen en je blijft op deze voet doorgaan, dan kan dit leiden naar een burn-out, depressie of angst aanvallen.

Verschillende factoren kunnen stress opleveren. Bij chronische stress komt dit vaak door een hoge werkdruk, slechte gezondheid, zorgen op het gebied van relaties of op financiële gebied en ga zo maar door.